Haderslev

Måtte se døden i øjnene som 17-årig: Amalie Vilslev er ny ambassadør på Ungdommens Røde Kors’ #SygtUng-kampagne

Amalie Vilslev er ambassadør for Ungdommens Røde Kors. I kampagnen #SygtUng fortæller Amalie om sit sygdomsforløb, og om hvordan hun gjorde brug af Ungdommens Røde Kors' ungdomscafé på Rigshospitalet. (privatfoto).

Ungdommens Røde Kors præsenterer Amalie Vilslev som ny ambassadør for #SygtUng. Kampagnen sætter fokus på Ungdommens Røde Kors’ 15 hospitalscaféer på børne- og ungeafdelinger landet over og vigtigheden af sygdomspauser under indlæggelse.

Amalie Vilslev forstår om nogen, hvor vigtigt det er med et frikvarter fra sygdom, når man er ung og indlagt på et hospital i længere perioder.

”Ungecaféen har betydet alt for mig under mine indlæggelser. Det har været mit frirum til at komme ud fra min afdeling, hvor der kun er ældre mennesker, og hvor det er svært at finde nogle at snakke med. At komme ned på caféen og møde andre unge, der også har det svært, det var bare guld værd,” fortæller Amalie.

Derfor er 20-årige Amalie ambassadør for kampagnen #SygtUng, der sætter fokus på Ungdommens Røde Kors’ hospitalscaféer for børn og unge på landets hospitaler. Læs mere om kampagnen i faktaboksen under artiklen.

Ingen medicin kan hjælpe

Som kun 17årig ændrer livet sig for gymnasieeleven, Amalie. I sommeren 2018 begynder hun at få åndenød, når hun skal op ad trapperne i hjemmet i Haderslev, og Amalie kontakter derfor sin læge. Efter en masse undersøgelser og indlæggelser får hun konstateret en sjælden lungesygdom. Ingen medicin kan hjælpe, og det står klart, at Amalie skal have nye lunger for at overleve.

”Det påvirkede mit ungdomsliv rigtig meget, for jeg var klar på en fed gymnasietid. At gå til fredagscafé, fester og alt det, man gør som ung. I stedet lå jeg i en hospitalsseng, hvor jeg kunne åbne Instagram og se alle mine veninder have det megafedt. Det var virkelig en hård tid,” siger Amalie.

Oktober 2019 kan hun ikke længere klare små opgaver som at vaske hår og gå på toilettet selv. Amalie bliver indlagt på Rigshospitalet i København, hun har desperat brug for nye lunger og kommer på akutlisten. Amalie står nu øverst til at modtage lunger fra hele Skandinavien.

I februar 2020 kommer tre sygeplejersker storsmilende ind på Amalies værelse, og hun får sit livs bedste nyhed. Der er et par lunger klar. Kl. 14.30 går operationen i gang, og allerede en måned efter operationen er Amalie hjemme igen hos familien i Haderslev.

”Caféen var det eneste, jeg så frem til”

Under sine mange indlæggelser på Rigshospitalet benytter Amalie sig af Ungdommens Røde Kors’ ungecafé på hospitalet, Hr. Berg.

”Caféen holdt mit håb og mod oppe, for det var egentlig det eneste, jeg havde at se frem til. Det gjorde helt klart noget positivt for min indlæggelse, og for at jeg kunne holde det ud,” siger Amalie.

Ungdommens Røde Kors har i alt 15 hospitalscaféer fordelt på landets børne- og ungeafdelinger. Fem på psykiatriske afdelinger og ti på somatiske afdelinger for fysiske sygdomme.

Som så meget andet har hospitalscaféerne måtte lukke ned under corona, men de er alle så småt ved at åbne dørene op igen. Det er til stor glæde for de 600 børn og unge på landsplan, som benytter sig af caféerne samt de 250 frivillige, der driver dem.

”Det bedste ved at komme på caféen har været, at det har været et frirum, et slags frikvarter, fra hele det sygemiljø, som hospitalet jo er,” fortæller Amalie om sine oplevelser med Ungdommens Røde Kors’ ungecafé på Rigshospitalet.

Lungerne fungerer

I dag har Amalie det godt. Hun er netop flyttet til København, hvor hun læser til sygeplejerske. Amalie får tjekket sine lunger hver tredje måned, hvilket hun skal resten af livet, men ”det er også det”, som hun siger.

”Jeg har det megagodt, og lungerne fungerer, som de skal. Jeg kan da godt mærke, at kroppen ikke kan alt muligt vildt, men jeg føler ikke begrænsninger i hverdagen. Jeg føler mig bare som en almindelig ung.”

Når det kommer til fremtiden, har Amalie sine drømme. Blandt andet om at blive sygeplejerske. Hun prøver dog ikke at tænke for langt ud i fremtiden.

”For jeg er ikke sikker på, jeg får et langt liv. Men jeg prøver at få det bedste ind i mit liv her og nu, og så gør jeg det, jeg har lyst til. Hvis jeg gerne vil rejse, så rejser jeg. Jeg prøver at få det bedste ud af nu’et,” fortæller Amalie.

En af de ting, Amalie har valgt til, er rollen som ambassadør for Ungdommens Røde Kors #SygtUng-kampagne.

”Jeg har sagt ja, fordi jeg ved, hvor vigtige ungecaféerne er, og hvor meget positivt de gør for ens psyke. Caféerne hjælper med et frirum til børn og unge, så de kan lave noget andet end hele tiden at snakke om sygdom og være sammen med læger og sygeplejersker. Her kan de være sammen med andre unge, og det, ved jeg, er rigtig vigtigt,” siger Amalie.

Ny kampagne: #SygtUng – Sæt sygdom på pause

I efteråret 2021 sætter Ungdommens Røde Kors fokus på hospitalsområdet for indlagte børn og unge.

Tre unge står frem med deres fortællinger om, hvordan sygdom har påvirket deres ungdomsliv. Det gør de som ambassadører for kampagnen #SygtUng. Udover Amalie fortæller Sara om sin tid som indlagt i psykiatrien, og skuespilleren Alex Høgh Andersen, kendt fra HBO-serien Vikings, har selv oplevet at døje med stress og angst.

De tre ambassadører kan alle bevidne, at det kan være en kæmpe udfordring at være syg og indlagt som barn og ung. På hospitalernes somatiske og psykiatriske afdelinger lever man ikke kun med smerter og utryghed, ens normale børne- og ungdomsliv går samtidig i stå.

Derfor hjælper ambassadørerne med at skabe opmærksomhed på problemstillingen og vores 15 hospitalscaféer, hvor indlagte børn og unge med langvarig sygdom har et frirum og kan få en pause fra en hverdag fyldt sygdom.

Kampagnen kulminerer i uge 40 op til søndag den 10. oktober, som er WHO’s, World Mental Health Day.

Læs mere og mød ambassadørerne på vores hjemmeside.

Kommentarer